Dąbrowskie pieczonki UTW | www.palac.art.pl

Relacje

Dąbrowskie pieczonki UTW

Autor: Iga Długokęcka

Pieczonki, zalewajka… Skąd one się wzięły? Tajemnicę pochodzenia tych potraw mieli okazję poznać słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku PKZ, którzy uczestniczyli w drugiej regionalnej wycieczce w tym semestrze do Świetlicy Środowiskowej w Rudach. Tym razem, poza zwiedzaniem i odkrywaniem ciekawych miejsc naszego regionu, uczestnicy poznali tradycyjny przepis przyrządzenia pieczonek, które są regionalnym daniem Zagłębia Dąbrowskiego. Na początku była krótka pogadanka na temat kuchni zagłębiowskiej, następnie wszyscy uczestnicy czynnie zaangażowali się w przygotowanie pieczonek. Zwieńczeniem spotkania było oczywiście wspólne biesiadowanie. Poza wymiarem kulinarnym imprezy, były też tańce, śpiewy oraz spacer po urokliwej okolicy. Było smacznie, regionalnie i rekreacyjnie! Następna wycieczka już 8 listopada (piątek), tym razem odwiedzimy Ustroń.

Tekst i fot. Rafał Słowiak